zielona herbata zdrowie

Zielona herbata dobra na wszystko – czy na pewno?

Nie jest tajemnicą chyba dla nikogo, że zielona herbata ma dobroczynny wpływ na organizm człowieka. I choć nie działa jak czarodziejski napój z bajek, to jednak zawarte w niej składniki nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale także zawierają antyoksycday, które pomagają usunąć nadmiar toksyn. Dlatego też każda osoba, która chce zrzucić zbędne kilogramy, zachować szczupła sylwetkę czy prowadzić zdrowy tryb życia powinna do swojej diety, na stałe włączyć zieloną herbatę.

Dlaczego zielona herbata może poszczycić się tak wspaniałymi właściwościami? Przede wszystkim dlatego, że w swoim składzie posiada kofeinę. Kofeina działa pobudzająco na przeminę materii, reguluje apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczy. Jednak z tego względu zielona herbata nie powinna być spożywana przez dzieci, kobity w ciąży i te, które karmią dziecko. Zbyt duża ilość wypitej herbaty, może spowodować zwiększenie ciśnienia i zbytnio pobudzać, dlatego też nie zaleca się pić jej wieczorem, przed snem.

zielona herbata – w czym pomoże?

Inne dobroczynne działanie zielonej herbaty to ochrona organizmu przed szkodliwymi czynnikami, jak również oczyszczenie organizmu z różnego typu toksyn. Badania wskazują także, że herbata z zielonych liści ogranicza wchłanianie tłuszczy, które znajdują się w przyjmowanych pokarmach. Jednak picie samej zielonej herbaty nie wystarczy w walce o szczupła sylwetkę, jest ona tylko środkiem wspomagającym.

Charakterystyczny cierpki smak zielonej herbaty nie wszystkim odpowiada, dlatego na rynku jest szereg jej różnego rodzaju odmian. Najczęściej wybierane to te z dodatkiem malin, cytryny czy owoców pigwy, ale nie brakuje również bardziej kontrowersyjnych połączeń. Z bogatej oferty zielonych herbat na pewno każdy znajdzie cos co zaspokoi jego smakowe gusta. Aby w pełni wykorzystać wszystkie walory zdrowotne i smakowe zielonej herbaty, dobrze jest wybierać ta liściastą, Parzy się ją przez pięć minut, zalewając gorącą, ale nie wrzącą wodą, bowiem tylko wtedy zawarte w niej składniki mają szanse na uwolnienie się.